Warmtepompen, hét alternatief voor collectieve ketels of verketeling

In dit whitepaper gaan we in op de mogelijkheid om bij een collectieve verwarmingsinstallatie in kantoren, hotels, onderwijsinstellingen, zorgcentra en collectieve systemen in de woningbouw over te gaan van gasketels op (collectieve) warmtepompen. Benieuwd of een warmtepomp een interessante toevoeging is bij uw ketelhuis? Check de warmtepompverkenner ketelhuizen.

Warmtepompen in collectieve systemen

Er zijn verschillende uitvoeringen in warmtepompen voor collectieve systemen, zowel elektrisch als gas gedreven. In tegenstelling tot een elektrische warmtepomp die wordt aangedreven door elektriciteit maken gaswarmtepompen gebruik van (aard)gas voor de aandrijving van de warmtepomp. Dit kan zijn door de compressor direct aan te drijven met een motor, de gasmotor warmtepomp, of de warmte die ontstaat bij verbranding van aardgas te gebruiken om een warmtepomp aan te drijven, de gasabsorptie warmtepomp. Ook gaswarmtepompen maken gebruik van een warmtebron, zoals grondwater (WKO), gesloten bodemwisselaar en buitenlucht.

Bivalente systemen met warmtepompen

Het is bedrijfsmatig gezien vaak een verstandige keuze een warmtepompsysteem bivalent uit te voeren. Dit houdt in dat er naast de warmtepomp, de primaire opwekker, nog een andere warmteopwekker wordt geïnstalleerd. Bij gaswarmtepompen is het een logische keuze om als secundair toestel een (bestaande) gasgestookte Hr-ketel te gebruiken, omdat een aardgasaansluiting aanwezig is of behouden blijft. De Hr-ketel is energetisch gezien minder efficiënt dan de warmtepomp, maar deze kent wel lagere investeringskosten per kilowatt thermisch vermogen of zelfs geen investering als de bestaande ketel nog voldoende goed functioneert. De preferente opwekker, die in de regel duurder is in aanschaf, kan kleiner uitgevoerd worden en zo kunnen investeringskosten beperkt worden. En wordt de businesscase voor de warmtepomp alleen maar beter.

Lees meer over de mogelijkheden van warmtepompen voor collectieve ketels in het whitepaper.

Het principe van een (collectieve) warmtepomp - Warmtepompstrategie.nl
Het principe van een warmtepomp.
Met een aantal whitepapers proberen wij u wegwijs te maken in de wereld van warmtepompen.

Bekijken of een warmtepomp een interessante toevoeging is bij uw ketelhuis? Check de warmtepompverkenner ketelhuizen.