Het verschil tussen all-electric en hybride warmtepompen

In dit whitepaper gaan we in op het verschil tussen hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp, maar we beginnen met een korte uitleg wat een warmtepomp is.

Wat is een warmtepomp? En het verschil tussen all-electric en hybride

Kort gezegd is een warmtepomp een apparaat dat laagwaardige energie omzet in hoogwaardige energie. Er bestaan vele verschillende soorten warmtepompen. Ze verschillen voornamelijk in warmtebron (bijvoorbeeld bodem, buitenlucht of ventilatielucht) en de brandstofinput (elektriciteit of aardgas).

Een hybride warmtepomp wordt geplaatst in combinatie met een gasgestookte cv-ketel. Het is een oplossing die uitermate geschikt is om bestaande gebouwen te verduurzamen. Het grootste gedeelte van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming van het huis. Op piekmomenten waarbij de warmtepomp niet volstaat, zoals een koude winterdag, schakelt de cv-ketel bij.

 

 

 

 

 

De eerste stap naar wonen zonder aardgas

Nieuwbouwwoningen worden steeds vaker voorzien van een volledig elektrische warmtepomp. De gasaansluiting is in deze woningen niet meer nodig. Het toepassen van een elektrische warmtepomp in een bestaande woning brengt grote aanpassingen met zich mee. De isolatie moet uitstekend zijn en het verwarmingssysteem moet op lage temperatuur warmte afgeven, zoals bij vloerverwarming. Bij nieuwbouwwoningen kan dit standaard toegepast worden, maar bij bestaande woningen is dit een grote en dure aanpassing. Lees meer over de stappen die nodig zijn om een bestaande woning van het aardgas af te krijgen.

De hybride warmtepomp daarentegen is relatief gemakkelijk toe te passen in een bestaande woning. Net als de all-electric werkt deze op elektriciteit en maakt gebruik van buitenlucht, alleen wordt bij piekmomenten de HR-ketel ingeschakeld. Er is bij de hybride warmtepomp geen vloerverwarming of zware isolatie nodig en daardoor kan dit systeem sneller en goedkoper in een bestaande woning toegepast worden. Dit maakt de hybride warmtepomp een goede eerste stap richting aardgasloos wonen.

Lees meer over het verschil tussen all-electric en hybride warmtepompen in het whitepaper.

Het principe van een warmtepomp - Warmtepompstrategie.nl
Het principe van een warmtepomp.
Met een aantal whitepapers proberen wij u wegwijs te maken in de wereld van warmtepompen.